کاملترین اطلاعات درمورد آرامگاه حافظیه شیراز + قیمت بلیط

در این مجله روم تور قصد داریم شما را با آرامگاه حافظ بیشتر آشنا کنیم و کاملترین اطلاعات را در مورد آرامگاه حافظ در اختیار شما قرار دهیم.

کاملترین اطلاعات درمورد آرامگاه حافظیه شیراز + قیمت بلیط
آرامگاه حافظ

آرامگاه حافظ شیراز داخل شیراز نیست؛ بلکه در گوشه‌ای از بهشت است که در زمین تجلی پیدا کرده است. حتی اگر روح شعر و شاعری هم نداشته باشید هرگز نمی‌توانید از حافظیه شیراز دل بکنید. گویی عطر بهارنارنج آن‌چنان شما را مست می‌کند که مکان و زمان را فراموش می‌کنید و دل می‌سپارید به لسان غیب تا روح شما را جلا دهد.

اما به‌راستی نمی‌دانم حافظ شیرازی در قرن هشتم هجری و در کوچه پس کوچه‌های شیراز چه گفته و چه کرده که حافظیه نه‌تنها مأمن گردشگران ایرانی؛ بلکه یکی از پربازدید‌ترین جاذبه‌های گردشگری ایران در میان گردشگران خارجی است.

آرامگاه حافظ شیراز کجاست؟

اگر در کوچه‌پس‌کوچه‌های شیراز به دنبال آدرس حافظیه شیراز هستید و می‌خواهید چند ساعتی را در جوار لسان غیب سپری کنید باید به قسمت شمالی شیراز و بخش جنوبی دروازه‌قرآن بروید.

حافظیه یک قبرستان نسبتا قدیمی است که به دلیل وجود آرامگاه حافظ در آن حافظیه نامیده می‌شود. امروزه حافظ در سراسر جهان شناخته می‌شود و بسیاری از گردشگران خارجی برای دیدن آرامگاه حافظ شیراز به ایران سفر می‌کنند.

گردشگران داخلی و خارجی با گشت‌وگذار در آرامگاه حافظ می‌توانند شاهد معماری اصیل ایرانی در گوشه‌ای از بهشت باشند. خوب است بدانید آرامگاه حافظ شیراز در سال ۱۳۵۴ با شمار ثبت ۱۰۰۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردیده است.

آرامگاه حافظ شیراز کجاست؟

حافظ شیرازی کیست؟ در مورد خواجه حافظ شیرازی بیشتر بدانید!

خواجه شمس‌الدین محمد بن بهاءالدین حافظ شیرازی شاعر بلندآوازه ایرانی در سال ۷۲۷ هجری قمری در شهر شیراز چشم به جهان گشود. او در غزل‌سرایی مهارت بسیار زیادی داشته تا جایی که امروزه غزلیات حافظ در سراسر جهان دهان‌به‌دهان می‌چرخد و ترجمه اشعار او به زبان‌های مختلف در سراسر دنیا طرف‌داران زیادی دارد.

خواجه حافظ شیرازی یکی از گنجینه‌های شعر فارسی و همچنین پرچم‌داران ادب فارسی است؛ به همین دلیل بیستم مهرماه به‌عنوان روز بزرگداشت این شاعر بلندآوازه نام‌گذاری شده است. در وصف حافظ شیرازی همین بس که گوته شاعر و فیلسوف آلمانی بعد از خواندن غزلیات حافظ شدیدا تحت تاثیر آن قرار گرفت.

سرانجام خواجه حافظ شیرازی در سال ۷۹۲ هجری قمری در سن ۶۵ سالگی چشم از دنیا فروبست و در شیراز به خاک سپرده شد. آرامگاه حافظ شیراز امروزه مأمن تمامی عاشقان شعر و ادب فارسی از سراسر دنیا است.

تاریخچه آرامگاه حافظیه شیراز

آرامگاه حافظ شیراز در طول تاریخ فراز و نشیب‌های زیادی را به خود دیده و بارها توسط ارادتمندان و عاشقان شعر و ادب فارسی مرمت و بازسازی شده است.

اگر بخواهیم به نقطه نخست از تاریخچه آرامگاه حافظیه شیراز برویم باید از سال ۸۵۶ هجری قمری و ۶۵ سال بعد از وفات حافظ شروع کنیم. شمس‌الدین محمد یغمایی، وزیر میرزا ابوالقاسم گورکانی حاکم وقت شیراز اولین فردی بود که اقدام به ساخت آرامگاه برای خواجه حافظ شیرازی کرد.

شمس‌الدین محمد یغمایی اقدام به ساخت بنایی گنبدی‌شکل بر فراز قبر حافظ کرد و یک حوض بزرگ و زیبا در جلوی آرامگاه ساخت که با آب رکن‌آباد پر می‌شد.

پس از آن هر کدام از شاهان ایرانی به نوبه خود اقدام به مرمت و بازسازی آرامگاه حافظ کردند تا اینکه در زمان سلسله زندیه، کریم‌خان زند اقدام به ساخت بارگاهی با چهارستون سنگی در جلوی مقبره کرد.

علاوه بر این کریم‌خان زند دستور داد قبری از جنس سنگ مرمر برای حافظ آماده کنند، سپس حاج آقاسی بیگ افشار اقدام به نوشتن دو غزل از دیوان حافظ به خط نستعلیق بر سنگ مزار حافظ کرد.

بعد از دوره زندیه‌ نیز مرمت‌ها، بازسازی‌ها و معماری‌هایی در آرامگاه حافظ رخ داد که هر کدام از آنها نشانه علاقه حاکمان وقت به حافظ بود. شاید در میان تمام بازسازی‌ها و معماری‌هایی که در حافظیه رخ داد یکی از تامل‌برانگیزترین اتفاقات در سال ۱۳۱۷ هجری قمری رخ‌داده باشد.

ملا شاه جهان زرتشتی ملقب به اردشیر یکی از علاقه‌مندان به حافظ بود که برای دیدار آرامگاه این شاعر پر آوازه به شیراز سفر می‌کند. او در حافظیه تفالی به دیوان حافظ می‌زند و تحت‌تاثیر آن اقدام به ساخت آرامگاهی باشکوه برای حافظ می‌کند.

کار ساخت معجر بر فراز آرامگاه حافظ به پایان نرسیده بود که یک فرد متعصب و متظاهر مذهبی اقدام به خراب‌کردن این بنا می‌کند. گفته می‌شود او بعد از اتمام کارش با عصا به قبر حافظ می‌زند و می‌گوید درویش می‌خواستند تو را نجس کنند نگذاشتم.

این فرد متعصب به جرم زرتشتی بودن، ملا شاه جهان اقدام به خراب‌کردن این بنا کرد. آرامگاه حافظ شیراز تا مدت‌ها ویران باقی ماند تا اینکه در سال ۱۳۱۹ هجری قمری شعاع‌السلطنه، حاکم شیراز اقدام به ساخت معجری آهنی برای قبر حافظ کرد.

چیزی که اکنون به‌عنوان آرامگاه حافظ می‌بینید متعلق به زمان پهلوی است و در سال ۱۳۱۴ به گوشش فردی به نام علی‌اصغر حکمت و آندره گدار، باستان‌شناس و معمار فرانسوی ساخته شده است. جالب است بدانید در بازسازی مقبره حافظ طراحی اولیه سلسله زندیه حفظ شده است و گنبد آن را با الهام از کلاه درویشان ساخته‌اند.

طراح و معمار بنای کنونی حافظ کیست؟

آندره گدار یکی از علاقه‌مندان به معماری شرق و به‌خصوص ایران بود که طراحی و مرمت بنای کنونی حافظیه را به دست گرفت. آندره گدر در سال ۱۸۸۱ در فرانسه متولد شد و در دانشکده هنر‌های زیبای پاریس در رشته معماری و باستان‌شناسی به تحصیل پرداخت.

وی بعد از گذراندن دانشگاه علاقه زیادی به معماری ایران و شرق پیدا کرد؛ به همین دلیل به دعوت دولت ایران پاسخ مثبت داد و برای سازماندهی اداره کل باستان‌شناسی، نگهداری و مرمت آثار باستانی به ایران آمد.

مرمت و بازسازی بناهایی نظیر موزه ایران باستان، ساختمان کتابخانه ملی ایران، مسجدشاه اصفهان، آرامگاه سعدی شیرازی، ساختمان سه‌گوش و قدیمی دانشگاه جندی‌شاپور اهواز و مسجد شیخ لطف‌الله اصفهان در کارنامه اقدامات این باستان‌شناس فرانسوی در ایران دیده می‌شود.

آندره گدار ۳۲ سال در ایران اقامت داشت و در این سال‌ها از اکثر بنا‌های تاریخی ایران دیدن کرد. سپس با همراهی همسرش، یدا گدار و تعدادی از دانشمندان و محققان ایرانی اقدام به شناساندن آثار تاریخی ایران به مردم تمام جهان کرد.

آنها جزوات سالانه‌ای را به نام آثار ایران به زبان فرانسوی منتشر کردند. آندره گدار و همراهان او در جزوه آثار ایران، با وسواس فراوان اقدام به معرفی هنر و آثار تاریخی ایران به مردم دنیا کردند‌.

معماری حافظیه شیراز

به‌راستی حافظیه کجاست، گوشه‌ای از بهشت یا آرامگاهی تاریخی در شیراز است. هر چه که هست هنوز هم می‌توان روح شعر و هنر فارسی را در آن حس کرد و در این گوشه از جهان آرامش واقعی را احساس کرد.

مجموعه حافظیه ۲ هکتار مساحت دارد و جزو زیباترین باغ‌های شیراز به شمار می‌رود. گردشگران در کنار بازدید از آرامگاه حافظ شیراز می‌توانند در باغ به گشت‌وگذار بپردازند و با گرفتن فال حافظ بیش‌ازپیش با این شاعر پر آوازه ارتباط برقرار کنند.

مجموعه حافظیه علاوه بر مقبره حافظ از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که هر کدام از آنها به نوبه خود جالب و منحصربه‌فرد هستند؛ بنابراین با ما همراه باشید تا به معرفی آنها بپردازیم:

معماری حافظیه شیراز

صحن جنوبی

زمانی که از گیت ورودی وارد مجموعه حافظیه می‌شوید می‌توانید عطر خوش بهارنارنج را به‌راحتی احساس کنید. دو طرف حیاط جنوبی حافظیه نارنجستان‌های وسیعی وجود دارد که هوش را از سر گردشگران می‌برد.

اگر می‌خواهید به دیدار مقبره حافظ بروید باید از باغچه‌های زیبا و رنگارنگ و دو حوض آب باغ عبور کنید تا به حیاط میانی برسید. حیاط جنوبی و حیاط میانی از طریق یک ایوان ۴ متری که ۱۸ پله دارد از هم جدا می‌شوند.

تالار میانی

تالار میانی یا رواق چهار ستونه همان دیواری است که قسمت جنوبی و شمالی حافظیه را از هم جدا می‌کند. بعد از گذشتن از ۱۸ پله‌ای که در قسمت قبل گفتیم به تالار میانی می‌رسید.

تالار میانی حافظیه از ۲۰ ستون سنگی تشکیل شده است که بیشتر آنها در زمان پهلوی ساخته شده است؛ اما ۴ ستون در این سمت وجود دارد که یادگار زمان زندیه است به همین دلیل به تالار میانی رواق چهار ستونه نیز می‌گویند.

علاوه بر این دو اتاق در دو طرف تالار دیده می‌شوند که بر سر در هر کدام می‌توانید گوشه‌ای از اشعار لسان غیب را ببینید‌. جالب است بدانید در ساخت تالار میانی از معماری زندیه و هخامنشی الهام گرفته‌اند.

صحن شمالی

در صحن شمالی حافظیه، آرامگاه حافظ شیراز قرار دارد و درخت‌های بهارنارنج وظیفه عطرآگین کردن فضای این بخش از مجموعه را به عهده دارند. علاوه بر این یک حوض بزرگ، درخت‌های کاج و سرو و باغچه‌هایی پر از چمن و گل به زیبایی هر چه بیشتر صحن شمالی افزوده‌اند.

یک نکته جالب‌توجه در مورد حافظیه این است که هر کدام از بخش‌های آن نماد چیزی هستند. صحن جنوبی نماد دنیای فانی و مادی است که در آن زندگی می‌کنیم، تالار میانی نمادی از برزخ است و عرفانی‌ترین بخش از مجموعه یعنی صحن شمالی نماد دنیای ملکوتی و بهشت است.

عکس آرامگاه حافظ شیراز

بیشتر بخوانیدراهنمای سفر به شیراز

چگونه رهسپار حافظیه شیراز شویم؟

اکثر مسافرانی که به شیراز سفر می‌کنند پیش از انجام هر کاری به دنبال آرامگاه حافظ شیرازی می‌گردند. چندان اهمیتی ندارد با ماشین شخصی خود به شیراز سفر کرده‌اید یا اتوبوس و قطار را برای سفر انتخاب کرده باشید؛ زیرا رفتن به آرامگاه حافظیه شیراز کار چندان سختی نیست. گردشگران عزیز در هر نقطه از شیراز می‌توانند با ماشین شخصی خود، مترو، تاکسی و اتوبوس خودشان را به حافظیه شیراز برسانند.

آدرس آرامگاه حافظ شیراز: استان فارس، شیراز، حدفاصل چهارراه ادبیات و چهارراه حافظیه، روبه‌روی ورزشگاه حافظیه

رفتن به حافظیه با ماشین شخصی

گردشگرانی که با ماشین شخصی خود به شیراز سفر کردند ابتدا باید به خیابان گلستان بروند. بعد از گذشتن از تقاطع خیابان‌های حافظ و گلستان می‌توانید حافظیه شیراز را که دقیقا روبه‌روی ورزشگاه حافظیه قرار دارد ببینید. البته برای مسیریابی آسان‌تر بهتر است از گوگل‌مپ استفاده کنید.

دسترسی به حافظیه شیراز با مترو

گردشگران عزیز برای بازدید از حافظیه شیراز می‌توانند با مترو خودشان را به ایستگاه زندیه خط ۲ مترو شیراز برسانند. این ایستگاه دسترسی خوبی به آرامگاه حافظ شیراز دارد.

دسترسی به حافظیه شیراز با اتوبوس

اگر می‌خواهید به‌وسیله اتوبوس‌های درون‌شهری شیراز به آرامگاه حافظ بروید باید سوار اتوبوس‌های خط شهید دستغیب به بلوار نارنجستان شوید. به یاد داشته باشید که برای رفتن به آرامگاه حافظیه شیراز باید در ایستگاه حافظیه پیاده شوید.

قیمت بلیط حافظیه چقدر است؟

قیمت بلیط حافظیه شیراز در حال حاضر ۵ هزار تومان است. البته گردشگران خارجی باید ۵۰ هزار تومان برای تهیه بلیط پرداخت کنند. شما می‌توانید بلیط خود را از باجه‌های مقابل درب ورودی حافظیه تهیه کنید؛ اما اگر نمی‌خواهید در صف‌های طولانی بایستید امکان خرید اینترنتی بلیط نیز برای شما وجود دارد.

عکس آرامگاه حافظیه شیراز

معرفی بهترین زمان برای بازدید از آرامگاه حافظ شیراز

بازدید از آرامگاه حافظ در تمامی فصل‌های سال جذابیت مخصوص به خودش را دارد؛ اما فصل بهار این زیبایی را به نهایت خودش می‌رساند. اگر در فروردین و اردیبهشت به حافظیه بروید مدوش عطر درختان بهار‌نارنج آرامگاه می‌شوید.

علاوه بر این گل‌های باغ منظره غیر قابل توصیفی را پیشکش دیدگان شما می‌کنند. در ۱۵ اردیبهشت‌ماه هر سال نیز می‌توانید در برنامه‌هایی که در سطح شهر به‌افتخار روز بزرگداشت شیراز برگزار می‌شوند شرکت کنید و بیش‌ازپیش با تاریخچه شیراز و جاذبه‌های گردشگری آن آشنا شوید.

اگر تمایل دارید حضور شما در حافظیه با حال و هوای شعر و شاعری همراه باشد می‌توانید ۲۰ مهرماه را برای رفتن به حافظیه انتخاب کنید.

در ۲۰ مهرماه به‌افتخار روز بزرگداشت حافظ شیرازی برنامه‌های مختلفی مثل مراسم شعرخوانی در حافظیه برگزار می‌شود که می‌تواند برای شما بسیار جالب و آرامش‌بخش باشد. خوب است بدانید همه ساله در چنین روزی عاشقان این شاعر بلند‌آوازه ایرانی از سراسر جهان به شیراز سفر می‌کنند.

علاقه‌مندان به این شاعر خوش‌آوازه شیرازی می‌توانند از ساعت ۸ صبح الی ۷ شب از آرامگاه حافظ شیراز دیدن کنند.

آرامگاه قوام السلطنه در حافظیه شیراز

احمد قوام‌السلطنه یکی از مهم‌ترین سیاستمداران ایرانی بوده است که در مقابل بسیاری از بحران‌های زمان خود ایستادگی کرده است. او به کمونیست‌های شوری سابق اجازه دست‌درازی به آذربایجان را نداد و با هوش و ذکاوت بی‌نظیرش توانست سر استالین کلاه بگذارد.

علاوه بر این قوام‌السلطنه پنج بار به نخست‌وزیری ایران برگزیده شد و در مدت کوتاه نخست‌وزیری خود اقدامات مهمی را انجام داد. سرانجام در تیرماه سال ۱۳۳۴ در سن ۷۷ سالگی در گذشت و در سمت چپ تالار حافظیه به خاک سپرده شد.

قبر قوام‌السلطنه در یک اتاق بسیار بزرگ قرار دارد که در اطراف آن نیز دو اتاق کوچک‌تر بنا شده است. جالب است بدانید افراد زیادی از خاندان قوام‌السلطنه نیز در آرامگاه حافظ به خاک سپرده شده‌اند.

مقبره‌های چه کسانی در اطراف آرامگاه حافظیه شیراز قرار دارد؟

درگذشته مکانی که امروزه آرامگاه حافظ در آن قرار دارد یک قبرستان بوده است و افراد زیادی در آن به خاک سپرده شده‌اند‌. در این میان نام افراد مشهور و بلندآوازه‌ای نیز میان افراد دفن شده در حافظیه دیده می‌شود که به ارزش تاریخی مجموعه حافظیه افزوده است.

عمده افراد مشهوری که در حافظیه دفن شدند از شاعران، نویسندگان، عالمان، استادان، هنرمندان و سیاستمداران مشهور زمان خود بودند. در ادامه به معرفی مهم‌ترین افرادی که در بخش‌های مختلف حافظیه شیراز آرمیده‌اند می‌پردازیم:

  • رسول پرویزی، نویسنده و داستان‌نویس
  • حاج ملاعلی سمنانی، عارف و عالم
  • دکتر مهدی حمیدی شیرازی، شاعر و استاد دانشگاه
  • شیخ محمد شیرازی، شاعر
  • قطب العارفین آقا محمد هاشم ذهبی شیرازی، از سران سلسله ذهبیه
  • فرصت‌الدولهشیرازی، شاعر
  • استاد نورالدین رضوی سروستانی، از هنرمندان و بزرگان آوار و موسیقی اصیل ایرانی
  • استاد جواد مصلح، فیلسوف فرزانه
  • دکتر لطفعلی صورتگر، شاعر
  • دکتر علی‌محمد مژده، استاد دانشگاه
  • دکتر سید ابوطالب فنائی، نویسنده، شاعر و مترجم
  • محمدعلی کازرونی شیرازی، عالم و مجتهد
  • سید محمدرضا مجد العلما ملقب به دستغیب

کدام یک از جاذبه های گردشگری شیراز در اطراف آرامگاه حافظ قرار دارند؟

  • دروازه قرآن در فاصله ۵ کیلومتری شمال حافظیه قرار دارد.
  • مسجد نصیرالملک در فاصله ۴ کیلومتری جنوب حافظیه قرار دارد.
  • باغ جهان نما در فاصله ۸۵۰ متری شمال حافظیه قرار دارد.
  • باغ نارنجستان قوام در ۶ کیلومتری جنوب حافظیه قرار دارد.
  • آرامگاه سعدی در ۳ کیلومتری غرب حافظیه قرار دارد.
  • باغ ارم در ۵ کیلومتری شمال غربی حافظیه قرار دارد.
  • موزه هفت تنان در ۸۵۰ متری شمال حافظیه قرار دارد.
  • پارک کوهپایه در ۱ کیلومتری شمال حافظیه قرار دارد.

برای اینکه با جاذبه های گردشگری شهر شیراز بیشتر آشنا شوید می‌توانید مقاله ما با عنوان بهترین جاهای دیدنی شیراز را مطالعه کنید.

عکس معماری حافظ شیراز

معرفی هتل های اطراف آرامگاه حافظیه شیراز

علاقه‌مندان و ارادتمندان به خواجه حافظ شیرازی می‌توانند برای سهولت در رفت‌وآمد به حافظیه شیراز در یکی از هتل‌هایی که در نزدیکی آرامگاه حافظ قرار دارند اقامت کنند. در ادامه به معرفی بهترین‌های اطراف حافظیه شیراز می‌پردازیم:

  • هتل پرسپولیس شیراز
  • هتل رویال شیراز
  • هتل اطلس شیراز
  • هتل بزرگ شیراز
  • هتل آپارتمان جهان‌نما شیراز
  • هتل پارک شیراز
  • هتل هما شیراز
  • هتل جهانگردی شیراز

برای آگاهی بیشتر از قیمت و رزرو اقامتگاه، سوییت و ویلا در شهر شیراز روی کلمه رزرو اقامتگاه در شیراز کلیک کنید و از تخفیفات ویژه روم تور بهره ببرید.

سخن آخر

در این مقاله از روم تور تلاش کردیم همراه و هم سفر شما باشیم و در حد توان محیط آرامگاه حافظ شیراز را برای شما توصیف کنیم. البته بازدید از آرامگاه خواجه حافظ شیرازی از نزدیک لطف دیگری دارد و هیچ نویسنده‌ای نمی‌تواند آرامش و حالت عرفانی این مکان را در سطر‌های ورق بگنجاند.

 علاوه بر این استشمام عطر بهارنارنج و تماشای گل‌های تازه شکفته شده حافظیه از نزدیک لطف دیگری دارد. اگر شما هم بعد از خواندن این مقاله دوست دارید از نزدیک آرامگاه حافظ را ببینید و در آستان او تفالی به دیوان حافظ بزنید همین حالا تور‌ گردشگری شیراز روم تور را رزرو کنید.